Om konståkningsskridskor
När man åker konståkning är det viktigt att ha en bra skridsko med taggar. Under tiden i skridskoskola eller som nybörjare ställs inga krav på att åkaren skall ha speciella konståkningsskridskor, men för åkarens skull är det bra att skridskon är av god kvalitet.
Det är väldigt viktigt att kunna stå rakt på skridskorna (skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen). Påfrestningen på vristen blir annars väldigt stor. Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. Vanliga skridskor i sportaffärerna (t ex Jofa, Piruett) är eller blir snabbt väldigt mjuka och orkar inte hålla vristen rak. De kan också vara så låga att inte vristen stöds. Andra skäl till att man står snett kan vara att skridskorna är för stora eller för löst knutna. Det är bra om nybörjarna får hjälp att knyta i början men att de snabbt lär sig. Öva hemma och låt dom prova.
Med en ”riktig” konståkningsskridsko är det lättare att lära sig grunderna inom idrotten. Det vore tråkigt om åkarens intresse för konståkning gick förlorad på grund av dåliga skridskor, så därför kan det vara värt att tidigt satsa på kvalitet. ”Riktiga” konståkningsskridskor säljs genom ett fåtal återförsäljare i Sverige. Oni vill köpa ett par konståkningsskridskor ta gärna kontakt med vår huvudtränare Janusz Karweta för tips och hjälp: januszkarweta@gmail.com
Nya konståkningsskridskor av god kvalitet kan upplevas dyra, men de har ett gott andrahandsvärde om de är i bra skick. Begagnade skridskor finns på vår facebook-sida https://www.facebook.com/groups/1623466001251511/?ref=share. Det säljs även begagnade konståkningsskridskor av vissa återförsäljare. Om ni väljer att köpa begagnade skridskor är det viktigt att kontrollera att skaften fortfarande är stabila och inte knäckta.
Förutom att skridskon skall vara hård och stabil så måste även skenan vara av god kvalitet och välslipad.
Mellan slipningarna kan åkaren själv se till att skydda skenan, bland annat genom att alltid sätta på skydden direkt när man går från isen och genom att hålla skenan torr efter isträning med till exempel ett mjukskydd efter den torkats av.